Swachch Bharat Quiz-1

1. Swachh Bhart Abiyan started on who’s birthday
A) Narendra Modi
B) M.K.Gandhi
C) Rajiv Gandhi
Answer : B
2. Who started Swachh Bharat Abhiyan
A) Nitin Gadkari
B) Pranab Mukharji
C) Narendra Modi
Answer : C
3. When was Swachh Bhart Abiyan started
A) 2nd Oct 2013
B) 2nd Nov 2014
C) 2nd Oct 2014
Answer : C
4. What is the tag line to Swachh Bharat
A) One Step Towards Cleanliness
B) Clean India
C) Green India
Answer : A
5. What is the logo of Swachh Bharat
A) Broom Stick
B) Spectacles
C) Gandhi
Answer : B
6. What is the percentage of tax for Swachh Bharat
A) 0.1%
B) 0.5%
C) 0.05%
Answer : B
7. What is ending year of Swachh Bharat
A) 2018
B) 2019
C) 2020
Answer : B
8. What is the position of Swachh Bharat logo on new currency
A) Left Side
B) Center
C) Right Side
Answer : A
9. From which year Swachh Bharat cess is applicable
A) 2014
B) 2015
C) 2016
Answer : B
10. Where was Swachh Bharat launched
A) Goa
B) Delhi
C) Kolkatta
Answer : B
11. Face of Swachh Bharat Abhiyan
A) Amitabh Bachchan
B) Narendra Modi
C) Amith Sha
Answer : A
12.  In which month ” Bal Swachhta Week” observed every year ?
 A. November
 B. October
C.  July
Answer : A
13.  Swachh bharat Mission Concept developed with inspiration of which Indian leader ?
A.  Rajiv Gandhi
 B. Mahatma Gandhi
 C. Sardar Vallabhai Patel
Answer : B
14.  The Tagline of Swachh Bharat Misson ?
A.  Ek Kadam Swachhta Ke ore
 B. hamara Desh Swachh
 C. Towards Clean india
Answer : A
15.  On Which of the following date Swachh bharat Mission Launched ?
 A. 31,July 2014
 B. 08,November 2016
 C. 02,October 2014
Answer : C
16.  Which program was relaunched as Swachh bharat abhiyan ?
A.  Nirmal Bharat Mission
 B. India
C.  Swachhata
Answer : A

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

8 thoughts on “Swachch Bharat Quiz-1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.