Sports Quiz-1

1. When were first commonwealth games held?
A.1930
B.1953
C.1949
D.1921
Answer:   A
2. Who was the first captain of Indian Test team?
A.Vijay Hazare
B.C K Nayudu
C.Lala Amarnath
D.Vijay Merchant
Answer:  B
3. Which football hero was nicknamed “The Sundance Kid”?
A.Jim Kiick
B.Troy Aikman
C.Brett Favre
D.Joe Montana
Answer:  A
4. Who did The Rock beat to win his first WWE Title?
A.Triple H
B.Stone Cold Steve Austin
C.Mankind
D.Bret Hart
Answer:  C
5. The name Kunjarani Devi is associated with…?
A.Weight Lifting
B.Target shooting
C.Athletics
D.Swimming
Answer:  A
6. When was the first cricket Test match played?
A.1873
B.1877
C.1870
D.1788
Answer:   B
7.Former Australian captain Mark Taylor has had several nicknames over his playing career. Which of the following was NOT one of them?
A.Tubby
B.Stodge
C.Helium Bat
D.Stumpy
Answer:   D
8. Which was the 1st non Test playing country to beat India in an international match?
A.Canada
B.Sri Lanka
C.Zimbabwe
D.East Africa
Answer:  B
9. Track and field star Carl Lewis won how many gold medals at the 1984 Olympic games?
A.Two
B.Three
C.Four
D.Eight
Answer:   C
10. Which county did Ravi Shastri play for?
A.Glamorgan
B.Leicestershire
C.Gloucestershire
D.Lancashire
Answer:  A
11. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
A.Geet Sethi
B.Wilson Jones
C.Michael Ferreira
D.Manoj Kothari
Answer:   B
12. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400m run?
A.M.L.Valsamma
B.P.T.Usha
C.Kamaljit Sandhu
D.K.Malleshwari
Answer:   C
13. Which two counties did Kapil Dev play?
A.Northamptonshire & Worcestershire
B.Northamptonshire & Warwickshire
C.Nottinghamshire & Worcestershire
D.Nottinghamshire & Warwickshire
Answer:  A
14. When was Amateur Athletics Federation of India established?
A.1936
B.1946
C.1956
D.1966
Answer:  B
15. Who did Stone Cold Steve Austin wrestle at the 1998 edition of “Over the Edge”?
A.Cactus Jack
B.Mankind
C.Dude Love
D.Mick Foley
Answer:   C
16. Ricky Ponting is also known as what?
A.The Rickster
B.Ponts
C.Ponter
D.Punter
Answer:  D
17. How long are professional Golf Tour players allotted per shot?
A.45 seconds
B.25 seconds
C.1 minute
D.2 minutes
Answer:   A
18. Which NBA player scored 8 points in the final 7 seconds of a game to lead his team to victory?
A.Baron Davis
B.Kevin Garnett
C.Stephon Maurbury
D.Reggie Miller
Answer:  D
19. In the match between India and Pakistan at Jaipur on 02-10-1983, Which new rule was introduced?
A.Limit of overs was reduced to 50 overs
B.The rule of field restriction was taken.
C.Over throw runs were batsman’s score
D.No-balls & wides were debited to bowlers analysis
Answer:   D
20. The first hang gliders to be flown were flown in…?
A.1600s
B.1700s
C.1800s
D.1900s
Answer:  C
21. Which two counties did Anil Kumble play for?
A.Nottinghamshire & Lancashire
B.Nottinghamshire & Leicestershire
C.Northamptonshire & Leicestershire
D.Northamptonshire & Lancashire
Answer:  C
22. The nickname of Glenn McGrath is what?
A.Ooh Ahh
B.Penguin
C.Big Bird
D.Pigeon
Answer:  D
23. Mark Waugh is commonly called what?
A.Afganistan
B.Junior
C.Tugga
D.Julio
Answer:   B
24. India won its first Olympic hockey gold in…?
A.1928
B.1932
C.1936
D.1948
Answer:   A
25. many times did Geet Sethi win the lBSF World Billiards title?
A.2
B.3
C.4
D.5
Answer: B
26. In which year did Milkha Singh win the first National title in the 400 m race?
A.1955
B.1956
C.1957
D.1970
Answer:  C
27. Who won the 1993 “King of the Ring”?
A.Owen Hart
B.Bret Hart
C.Edge
D.Mabel
Answer:  B
28. What NHL goaltender has the most career wins?
A.Grant Fuhr
B.Patrick Roy
C.Chris Osgood
D.Mike Vernon
Answer:   A
29. What Major League Baseball player holds the record for all-time career high batting average?
A.Ty Cobb
B.Larry Walker
C.Jeff Bagwell
D.Frank Thomas
Answer:   A
30. Who among the following is NOT associated with billiards in India?
A.Subash Agrawal
B.Ashok Shandilya
C.Manoj Kothari
D.Mihir Sen
Answer:  D
31. Which player has scored the most runs in a single Test innings?
A.Graham Gooch
B.Matthew Hayden
C.Brian Lara
D.Agarkar
Answer:   C
32. Who was the 1st ODI captain for India?
A.Ajit Wadekar
B.Bishen Singh Bedi
C.Nawab Pataudi
D.Vinoo Mankad
Answer:   A
33. Where did India play its 1st one day international match?
A.Lords
B.Headingley
C.Taunton
D.The Oval
Answer:   B
34. The Asian Games were held in Delhi for the first time in…?
A.1951
B.1963
C.1971
D.1982
Answer:  A
35. What Australian player was known as ‘Fruitfly’ amongst the rest of the team?
A.Geoff Lawson
B.Merv Hughes
C.Mike Veletta
D.Mike Whitney
Answer:   B
36. Which county did Mohammad Azharuddin play for?
A.Yorkshire
B.Hampshire
C.Lancashire
D.Derbyshire
Answer:  D
37. The first hand glider was designed by…?
A.Leonardo DaVinci
B.The Wright brothers
C.Francis Rogallo
D.Galileo
Answer:  A
38. Which county did Sunil Gavaskar play for?
A.Somerset
B.Worcestershire
C.Warwickshire
D.Glamorgan
Answer:  A
39. The ‘Dronacharya Award’ is given to…?
A.Sportsmen
B.Coaches
C.Umpires
D.Sports Editors
Answer:   B
40. In which Indian state did the game of Polo originate?
A.Meghalaya
B.Rajasthan
C.Manipur
D.West Bengal
Answer:  C
41. What do African-American football players Ernie Davis, Archie Griffin, and Tony Dorsett have in common?
A.They all played for Pittsburgh
B.They all won the Heisman Trophy
C.They all led to Super Bowl titles
D.They dont have any similarity
Answer:   B
42. Which cricketer died on the field in Bangladesh while playing for Abahani Club?
A.Subhash Gupte
B.M.L.Jaisimha
C.Lala Amarnath
D.Raman Lamba
Answer:   D
43. Which of the following is a Manipuri version of Hockey?
A.Khong Kangjei
B.Hiyang Tanaba
C.Yubi Lakpi
D.None of above
Answer:   A
44. Which county did Javagal Srinath sign for in 2003?
A.Surrey
B.Durham
C.Sussex
D.Essex
Answer:   B
45. Which county did Sachin Tendulkar play for?
A.Nottinghamshire
B.Yorkshire
C.Lancashire
D.Leicestershire
Answer:   B
46. Who did Shawn Michaels beat to win his first Intercontinental Title?
A.Bret Hart
B.Marty Jannetty
C.British Bulldog
D.Tito Santana
Answer:   C
47. Where did the 1st ODI match was played in India?
A.New Delhi
B.Ahmedabad
C.Kolkata
D.Mumbai
Answer:  B
48. Who had a torrid time with Lancashire in 2000?
A.Sachin Tendulkar
B.Nayan Mongia
C.Javagal Srinath
D.Saurav Ganguly
Answer:   D
49. What is the name of the person that controls a football match?
A.A referee
B.An umpire
C.A spectator
D.A goalkeeper
Answer:  A
50. The Indian football team made its first appearance at Olympics in…?
A.1936
B.1948
C.1952
D.1956
Answer:   B

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.