Quiz on Life and Philosophy of Mahatma Gandhi -3

1.Mahatma Gandhi become a barrister in London at the age of –

a) 30 year

b) 20 year

c) 21 year

d) 19 year

Ans. d
2. Who was the youngest son of Gandhiji?

a) Hiralal Gandhi

b) Ramdas Gandhi

c) Devdas Gandhi

d) Manilal Gandhi

Ans. c
3. Gandhiji's “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. The English translation was done by ______________.

a) Murali Krishnan

b) Mahadev Desai

c) Venkat Pakshiraj

d) Raj Parikh Gupta

Ans. b
4. Dandi March expedition was started by Mahatma Gandhi on

a) 10 July

b) 12 March

c) 21 March

d) 30 May

Ans. b
5. Mahatma Gandhi was named by Time Magazine’s Person of the Year in _________.

a) 1930

b) 1935

c) 1940

d) 1945

Ans. a
6. The Gandhi Arwin Pact was signed on

a) 7 August 1930

b) 5th March 1931

c) 2nd July 1941

d) 9th March 1929

Ans. b
7. In which year did Mahatma Gandhi start the Quit India Movement?

a) 1940

b) 1942

c) 1944

d) 1946

Ans. b
8. Where Mahatma Gandhi Detained on being arrested for the ‘Quit India Movement’?

a) Aga Khan Palace jail

b) Mumbai central jail

c) Ahmedabad jail

d) Kolkata jail

Ans. a
9. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?

a) 1930

b) 1931

c) 1932

d) 1933

Ans. b
10. The essential condition of Satyagraha led by Mahatma Gandhi was –

a) Non-violence

b) Disobey the British government

c) Become extremist

d) Finite capacity for suffering

Ans. a
11. In 2007, the United Nations General Assembly declared Gandhi’s birthday 2 October as _________.

a) International Day of Nonviolence

b) International Day of Peace

c) International Day of Love

d) International Day of Liberty

Ans. a
12. The first recipient of International Gandhi Peace Prize is ___________.

a) Gerhard Fisher

b) Baba Amte

c) John Hume

d) Julius Nyerere

Ans. d
13. To represent which company’s case did Gandhi go to Durban’ South Africa in 1893?

a) Nust and Kale Co

b) Bresky Brothers Co

c) Dada’ Abdulla & Co

d) Mark Spencers & Co

Ans. c
14. On Gandhi’s suggestion’ which organization was formed in 1894 by the Indian community in South Africa?

a) National Indian Party

b) Natal Indian Congress

c) People’s Party

d) Congress for the People

Ans. b
15. In 1920, Gandhi returned ___________ medal to the Government as a gesture of non cooperation towards the British Government.

a) Nobel Prize

b) Chevalier Award

c) Kaiser-i-Hind

d) Faizal-Malik

Ans. c
16. How old was Gandhi when he was shot dead by Nathu Ram Godse on Januray 30′ 1948?

a) 75

b) 76

c) 77

d) 78

Ans. d
17. Who commented “Mr Gandhi’s religious and moral views are’ I believe’ admirable’ but I confess that I find it difficult to understand the practice of them in politics.”?

a) Lord Erwin

b) Lord Reading

c) Lord Wellington

d) Lord Kristen

Ans. b
18. In May 1916′ Gandhi was invited to speak at laying of the foundation stone of which university?

a) Banaras Hindu University

b) Hyderabad University

c) Rani Lakshmi Bhai University

d) Swami Vivekananda University

Ans. a
19. At which railway station was Gandhi thrown out of the train on his way to Pretoria?

a) Pieter Maritzburg

b) Surrey

c) Ohio

d) Birmingham

Ans. a
20. Who gave the title “Mahatma” to Gandhi and referred to him as “Maharaj”?

a) Bala Gangadhar Tilak

b) Jawaharlal Nehru

c) Rabindranath Tagore

d) Subash Chandra Bose

Ans. c
21. The Champaran agitation is associated with which of the following plants?

a) Tea

b) Coffee

c) Indigo

d) Rubber

Ans. c

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.