Quiz on Life and Philosophy of Mahatma Gandhi-1

1. Mohandas Karamchand Gandhi was
born on
(a) October 5, 1896 
(b) October 3, 1840 
(c) October 2, 1869 
(d) October 10, 1880
Ans:- (c) October 2, 1869 

2. At which place was Gandhiji born?
(a) Porbandar
(b) Rajkot 
(c) Ahmedabad 
(d) Delhi
Ans:- (a) Porbandar

3. What was Gandhiji’s age when he got married to Kasturbai?
(a) 19 years
(b) 15 years
(c)12 years
(d) 13 years
Ans:- (d) 13 years

4. Gandhiji confessed his guilt of stealing for the purpose of smoking in a letter, promising never to steal in future and asking for adequate punishment. To whom was this letter addressed?
(a) Father
(b) Mother
(c) Elder Brother
(d) Friend
Ans:- (a) Father

5. About how old was Gandhiji when he reached London to become a barrister?
(a) 20 years
(b) 19 years
(c) 21 years
(d) 18 years
Ans:- (b) 19 years

6. To become a barrister in England, one had to join one of the Inns of Courst. After obtaining admission, Gandhiji joined the Inner Temple on
(a) October 5, 1870
(b) December 15, 1885
(c) November 6, 1888
(d) January 3, 1880
Ans:- (c) November 6, 1888

7. Devdas was Gandhiji’s
(a) Only child 
(b) Second child
(c) Eldest child 
(d) Youngest child
Ans:- (d) Youngest child

8. Gandhiji, the votary of nonviolence was shot dead on January 30, 1948 at Birla House, New Delhi, shortly after 5 p.m. while going to the prayer meeting. Which was that fateful day of the week?
(a) Saturday 
(b) Wednesday
(c) Friday
(d) Monday
Ans:- (c) Friday

9. In which South African unit had most of the India emigrants taken up abode?
(a) Johannesburg
(b) Natal
(c) Maritzburg
(d) Durban
Ans:- (b) Natal

10. While holding a first-class ticket Gandhiji was ordered by a railway official to shift to the van compartment. On his refusal to comply with the unjust order, a constable was called to push him out with bag and baggage. Identify the railway station where this incident took place.
(a) Natal
(b) Johannesburg
(c) Maritzburg
(d) Durban
Ans:- (c) Maritzburg

11. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
(a) Bombay 
(b) Pune
(c) Calcutta
(d) Ahmedabad
Ans:- (d) Ahmedabad

12. On which day of March 1930 Gandhiji started with a band of chosen volunteers on his famous Dandi March to break the law by manufacturing illegally, but openly, salt from the sea?
(a) Tenth
(b) Thirteenth
(c) Eleventh
(d) Twelfth
Ans:- (d) Twelfth

13. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
(a) March 1, 1932
(b) March 5, 1931
(c) March 10, 1935
(d) March 7, 1937
Ans:- (b) March 5, 1931

14. Subhash Chandra Bose was elected President of the Congress in 1938 with Gandhiji’s goodwill. He wanted a second term, but Gandhiji did not approve of it. Despite the disapproval, Bose fought the election and won it, defeating the official candidate by over 200 votes. Gandhiji took it as a personal defeat. Identify the candidate.
(a) Lala Lajpatrai
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Sitaramayya
(d) Sarojini Naidu
Ans:- (c) Pattabhi Sitaramayya

15. On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
(a) Yeravda Jail
(b) Byculla Prison
(c) Aga Khan Palace Jail
(d) Ahmedabad Prison
Ans:- (c) Aga Khan Palace Jail

16. Lord Mountbatten arrived in India on 22nd March 1947 as the new Viceroy in the place of Lord Wavell to finalise the process of the transfer of power. His first act was to invite Gandhiji to meet him in that connection. When did Gandhiji meet him for the first time?
 (a) March 29, 1947 
(b) March 30, 1947 
(c) March 31, 1947 
(d) March 23, 1947
Ans:- (c) March 31, 1947 

17. The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
 (a) Ruskin Bond 
(b) John Ruskin 
(c) Leo Tolstoy 
(d) Louis Fischer
Ans:- (b) John Ruskin

18. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of satyagraha?
(a) Infinite capacity for suffering 
(b) Non-violence 
(c) Truth 
(d) All the three
Ans:- (d) All the three

19. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati.
(a) Maganlal Gandhi 
(b) Mahadev Desai 
(c) Pyarelalji 
(d) Sushila Nayyar
Ans:- (b) Mahadev Desai 

20. Which one of the following books is the work of Gandhiji?
(a) Light of India 
(b) Hind Swaraj 
(c) My Experiments with Truth 
(d) Both (b) & (c)
Ans:- (d) Both (b) & (c)

21. Identify the year in which Birla House, New Delhi, where Gandhiji very often used to stay and where he was shot dead, was turned into a government-run Gandhi museum.
(a) 1960 
(b) 1965 
(c) 1971 
(d) 1976
Ans:- (c) 1971 

22. Identify the leader who las met Gandhiji for about an hour and left him just few minutes before he was shot dead on January 30, 1948 while on his way to the prayer meeting.
(a) Vallabhbhai Patel 
(b) Sarojini Naidu 
(c) Jawaharlal Nehru 
(d) Vinoba Bhave
Ans:- (a) Vallabhbhai Patel 

23. In February 1933 Gandhiji started the publication of a weekly paper, Harijan, to promote the anti-untouchability campaign. Its first issue was out on February 11, 1933 from
(a) Bombay
(b) Ahmedabad 
(c) Poona 
(d) Nasik
Ans:- (c) Poona 

24. When on August 15, 1947 the transfer of power took place, the Congress President issued a message to the nation and saluted Mahatma Gandhi as “the maker of freedom achieved in a unique way.” He said “never before was so great an event consummated with such little bloodshed and violence.” Who was the Congress President?
(a) J B Kripalani 
(b) Vallabhbhai Patel 
(c) Jawaharlal Nehru 
(d) Motilal Nehru
Ans:- (a) J B Kripalani 

25. What did Gandhiji mean by ‘Swaraj’?
(a) Freedom for the country 
(b) Freedom for the meanest of the countrymen 
(c) Self-Government 
(d) Complete independence
Ans:- (b) Freedom for the meanest of the countrymen 

26. When did Gandhiji take the vow of brahmacharya or celibacy of life?
(a) 1911 
(b) 1906 
(c) 1900 
(d) 1905
Ans:- (b) 1906 

27. When did Gandhiji get his head shaved, discard his clothes and settle for a loin cloth?
(a) 1930 
(b) 1921 
(c) 1925 
(d) 1930
Ans:- (b) 1921 

28. Who worked as a Private Secretary to Mahatma Gandhi?
(a) Pyarelalji 
(b) Mahadev Desai 
(c) Kishorilal Mashruwala 
(d) Sushila Nayyar
Ans:- (b) Mahadev Desai 

29. Who in South Africa gave Gandhiji ‘Unto This Last’ to read which proved to be one of the most decisive books of his life?
(a) John Holmes Haynes 
(b) H S Polak 
(c) Hermann Kallenbach 
(d) Louis Fischer
Ans:- (b) H S Polak 

30. To put the ideas of ‘Unto This Last’ into practice, Gandhiji founded the Phoenix Settlement near Durban which came into being in the middle of the year ____.
(a) 1903 
(b) 1904 
(c) 1905 
(d) 1906
Ans:- (b) 1904 

31. Who described Gandhi’s march to Dandi in the following words? “Like the historic march of Ramchandra to Lanka, the march of Gandhi will be memorable”.
(a) Motilal Nehru 
(b) Sarojini Naidu 
(c) Jawaharlal Nehru 
(d) Vallabhbhai Patel
Ans:- (a) Motilal Nehru 

32. The historic August session of the All-India Congress Committee, at which the Quit India Resolution was passed, was held at Gowali Park in ______.
(a) Bombay 
(b) Calcutta 
(c) Ahmedabad 
(d) Amritsar
Ans:- (a) Bombay 

33. Gandhiji accorded very high priority to communal harmony in his programme of actions. At which place did he undertake his last fast for it on January 13, 1948?
(a) Nasik 
(b) Delhi 
(c) Calcutta 
(d) Bombay
Ans:- (b) Delhi 

34. After the attainment of political independence in 1947, Gandhiji felt that the Congress, as a propaganda vehicle and a parliamentary machine, had outlived its usefulness. So to keep the Congress away from unhealthy competition with political parties and communal bodies, Gandhiji towards the end of January 1948 sketched a draft constitution for the Congress to transform itself into ____.
(a) Lok Samiti 
(b) Lok Kalyan Sangh 
(c) Lok Sevak Sangh 
(d) People’s Forum
Ans:- (c) Lok Sevak Sangh 

35. Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
(a) Ahimsa and peace 
(b) Ahimsa and truth 
(c) Truth and Peace 
(d) Brahamcharya and Aparigriha
Ans:- (b) Ahimsa and truth

36. The differences with Gandhiji led Subhas Chandra Bose to resign the Presidentship of the India National Congress in 1939. Leaving the Congress he formed a new party called ______.
(a) Indian National Party 
(b) Forward Bloc 
(c) Freedom Party 
(d) Freedom Bloc
Ans:- (b) Forward Bloc 

37. Identify the Viceroy who wrote home these words after his first meeting with Gandhiji:”Mr Gandhi’s religious and moral views are, I believe, admirable, but I confess that I find it difficult to understand the practice of them in politics.”
(a) Lord Wavell 
(b) Lord Irwin 
(c) Lord Reading 
(d) Lord Mountbatten
Ans:- (c) Lord Reading 

38. What was the profession of Gandhiji’s father?
(a) Farmer 
(b) Diwan 
(c) Shop-keeper 
(d) Tehsildar
Ans:- (b) Diwan 

39. How many children did Putlibai have?
(a) Two sons and daughters 
(b) One daughter and three sons 
(c) Four sons 
(d) Three sons
Ans:- (b) One daughter and three sons 

40. What was the name of Gandhi’s domestic help?
(a) Titlidai 
(b) Rambhadai 
(c) Rainadai 
(d) Gauridai
Ans:- (b) Rambhadai 

41. What was the name of Gandhiji’s sister?
(a) Gauri 
(b) Raliat 
(c) Rambha 
(d) Meera
Ans:- (b) Raliat 

42. Who inspired Gandhi with ‘ Ram Nam’ in his childhood?
(a) Kasturba 
(b) Putlibai 
(c) Rambha Dai 
(d) Lakshmi Das
Ans:- (c) Rambha Dai 

43. What was Gandhiji’s nickname in childhood?
(a) Monu 
(b) Manu or Moniya 
(c) Sonu 
(d) Mahu
Ans:- (b) Manu or Moniya 

44. Which spelling did Gandhiji spell wrong as a child when the school inspector gave dictation to the class?
(a) School 
(b) Kettle 
(c) Uniform 
(d) Umbrella
Ans:- (b) Kettle 

45. Where did Gandhiji receive his primary education?
(a) Sudamapuri 
(b) Bikaner 
(c) Porbandar 
(d) Rajkot
Ans:- (d) Rajkot

46. Which mythological character impressed Gandhiji for life when he saw a play on his life?
(a) Harishchandra 
(b) Ashoka 
(c) Vikramaditya 
(d) Krishna
Ans:- (a) Harishchandra 

47. Who asked Gandhiji to eat meat in order to become strong?
(a) Sheikh Mehtab 
(b) Karsan Das 
(c) Lakshmi Das 
(d) Uka
Ans:- (a) Sheikh Mehtab 

48. How old was Gandhiji when his father died?
(a) 15 years 
(b) 17 years 
(c) 16 years 
(d) 18 years
Ans:- (c) 16 years 

49. In which year did Gandhiji pass his matriculation in England?
(a) 1889 
(b) 1890 
(c) 1891 
(d) 1892
Ans:- (b) 1890 

50. What were the vows taken up by Gandhiji before he left for England?
(a) Not to take alcohol 
(b) Not to eat meat 
(c) Not to eye other women 
(d) All the above
Ans:- (d) All the above

51. Which institution did Gandhiji join as a member during his stay in England?
(a) Vegetarian Society 
(b) Cricket Club 
(c) Church of England 
(d) Film Institution
Ans:- (a) Vegetarian Society

52. Which book influenced Gandhiji greatly, which he read in England?
(a) Be Vegetarian 
(b) Vegetables are good for health 
(c) Plea for Vegetarianism 
(d) Use of Vegetables
Ans:- (c) Plea for Vegetarianism

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.