MCQ – Numerical Reasoning

[1] In each of the following questions a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
2, 7, 14, 23, ?, 47 
A.    31
B.    28
C.    34
D.    38
Answer : C.
Explanation : The given sequence is +5, +7, +9, —— ie. 2+ 5 = 7, 7 + 7 = 14, 14 + 9 = 23  Missing Number = 23 + 11 = 34.
[2] If 1 = 3, 2 = 5, 3 = 7, 4 = 9, then 7 = ?
A. 15
B. 13
C. 17
D. 11
Answer: A
Explanation : Assigned codes are increasing at an interval of 2.
[3] 4, 6, 12, 14, 28, 30, ? 
A.    32
B.    64
C.    62
D.    60
Answer : D.
ExplanationThe given sequence is a combination of two series 4, 12, 28, …. and 6, 14, 30, …. The pattern is +8, +16, +32. So, the missing number = (28 + 32) = 60
[4] If 1 = 1, 2 = 4, 3 = 10 and 4 = 22, then 5 = ?
A. 39
B. 34
C. 44
D. 46
Answer: D
Explanation : 1, 2, 3, 4, 5, (Digits)
1, 4, 10, 22, 46 (Code),Gap is being doubled at every digit.
[5] 1, 6, 13, 22, 33, ? 
A.    35
B.    46
C.    38
D.    49
Answer : B.
Explanation : The pattern is + 5, + 7, + 9, + 11,….
[6] 4, 9, 13, 22, 35, ? 
A.    57
B.    70
C.    63
D.    75
Answer : A.
Explanation : Sum of two consecutive numbers of the series gives the next number.
[7] 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, ? 
A.    15
B.    17
C.    23
D.    25
Answer : A.
Explanation : In this alternating repetition series, the number 21 is interpolated. If you exclude 21, the series increases by 2, beginning with the number 9.
[8] 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, ? 
A.    43
B.    47
C.    51
D.    53
Answer : A.
Explanation : The series consists of prime numbers.
[9] 10, 14, 26, 42, 70, ? 
A.    86
B.    98
C.    114
D.    126
Answer : C.
Explanation : Each term of the series, except the first two terms, is 2 more than the sum of the preceding two terms.
[10] 15, 31, 63, 127, 255, ? 
A.    513
B.    511
C.    523
D.    517
Answer : B.
Explanation : Each number is double of the preceding one plus 1.
[11] 5, 11, 17, 25, 33, 43, ? 
A.    49
B.    51
C.    52
D.    53
Answer : D.
Explanation : The sequence is +6, +6, +8, +8, +10, ….
[12] 9, 12, 11, 14, 13, ?, 15 
A.    12
B.    16
C.    10
D.    17
Answer : B.
Explanation : Alternatively, 3 is added and one is subtracted.
[13] 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ? 
A.    0.7
B.    0.9
C.    0.95
D.    1
Answer : D.
Explanation : The pattern is + 0.05, + 0.10, + 0.15, …..
[14] 1, 4, 9, 16, 25, ? 
A.    35
B.    36
C.    48
D.    49
Answer : B.
Explanation : The sequence is a series of squares, 12, 22, 32, 42, 52….
[15] 2, 1, (1/2), (1/4), ? 
A.    (1/3)
B.    (1/8)
C.    (2/8)
D.    (1/16)
Answer : B.
Explanation : This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.
[16] 1, 4, 27, 16, ?, 36, 343 
A.    125
B.    50
C.    78
D.    132
Answer : A.
Explanation : The series consists of cubes of odd numbers and square of even numbers.
[17] 20, 19, 17, ?, 10, 5 
A.    15
B.    14
C.    13
D.    12
Answer : B.
Explanation : The Pattern is – 1, – 2, -3, …
[18] 1, 9, 17, 33, 49, 73, ? 
A.    78
B.    85
C.    91
D.    97
Answer : D.
Explanation : The pattern is + 8, + 8, + 16, + 24,…
[19] 7, 10, 8, 11, 9, 12, ? 
A.    13
B.    12
C.    10
D.    7
Answer : C.
Explanation : This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.
[20] 6, 11, 21, 36, 56, ? 
A.    51
B.    71
C.    81
D.    41
Answer : C.
Explanation : The pattern is + 5, + 10, + 15, + 20,….
[21] 31, 29, 24, 22, 17, ? 
A.    15
B.    23
C.    13
D.    25
Answer : A.
Explanation : This is a simple alternating subtraction series, with a pattern -2, -5, -2, -5 ….
[22] 2, 3, 5, 7, 11, ?, 17 
A.    15
B.    14
C.    13
D.    12
Answer : C.
Explanation : The series consists of prime numbers starting from 2.
[23] 36, 34, 30, 28, 24, ? 
A.    26
B.    23
C.    22
D.    20
Answer : C.
Explanation : This is an alternating number subtraction series. The pattern is -2, -4, -2, ….
[24] 1, 9, 25, 49, 81, ? 
A.    100
B.    121
C.    144
D.    169
Answer : B.
Explanation : The series consists of squares of consecutive prime numbers.
[25] 13, 35, 57, 79, 911, ? 
A.    1145
B.    1113
C.    1117
D.    1110
Answer : B.
Explanation : The terms are formed by joining together consecutive odd numbers in order. i.e. 1 and 3, 3 and 5, 5 and 7, 7 and 9, 9 and 11,….
[26] 5, 9, 17, 29, 45, ? 
A.    65
B.    56
C.    74
D.    57
Answer : A.
Explanation : The pattern is + 4, + 8, + 12, + 16, ….
[27] 6, 11, 21, 36, 56, ? 
A.    65
B.    78
C.    81
D.    97
Answer : C.
Explanation : The pattern is + 5, + 10, + 15, + 20,…
[28] 53, 53, 40, 40, 27, 27, ? 
A.    14
B.    12
C.    16
D.    18
Answer : A.
Explanation : First, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.
[29] 11, 10, ?, 100, 1001, 1000, 10001 
A.    1000
B.    121
C.    111
D.    101
Answer : D.
Explanation : The pattern is – 1, × 10 + 1, – 1, × 10 + 1, – 1, × 10 + 1, ….
[30] 14, 28, 20, 40, 32, 64, ? 
A.    56
B.    46
C.    58
D.    48
Answer : A.
Explanation : This is an alternating multiplication and subtracting series with a pattern x2, -8, x2, -8.
[31]  A and B together have Sterling 1210. If 4/15 of A’s amount is equal to 2/5 of B’s amount, how much amount does B have?
A.  Sterling 460
B.  Sterling 484
C.  Sterling 550
D.  Sterling 664
Answer: B
Explanation: 4/15A = 2/5B
A = (2/5 x 15/4)B
A = 3/2 B
A/B = 3/2
A : B = 3 : 2.
B’s share = Sterling (1210 x 2/5) = Sterling 484.

Advertisements

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

One thought on “MCQ – Numerical Reasoning”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.