GK Question and Answers for Class (3-5)

1. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi
2. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad
3. Who is known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar
4. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin
5. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab
6. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.
7. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold
8. Who invented Computer?
Answer: Charles Babbage
9. 1024 Kilobytes is equal to?
Answer: 1 Megabyte (MB)
10. Brain of computer is?
Answer: CPU
11. India lies in which continent?
Answer: Asia
12. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.
13. What city is the statue of liberty in?
Answer: The statue of liberty is in New York City
14. How many Cricket world cups does India have?
Answer: India has two cricket world cups.
15. Martyrs’ Day is celebrated every year on?
Answer: 30th January
16. Name the first 3 planets in our solar system?
Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.
17. Which is the longest river on the earth?
Answer: Nile
18. Gir National Park in Gujarat is famous for?
Answer: Lion
19. Which animal has hump on its back?
Answer: Camel
20. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.
21. Name the game which is played with bat, ball and wicket?
Answer: Cricket
22. Smallest state of India is?
Answer: Goa
23. Fastest animal on earth is?
Answer: Cheetah
24. Which is the animal referred as the ship of the desert?
Answer: Camel
25. Which plant grows in desert?
Answer: Cactus
26. Highest dam of India is?
Answer: Tehri Dam
27. The total distance around a figure is called its?
Answer: Perimeter
28. A figure with 8 sides is called?
Answer: Octagon
29. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.
30. National Tree of India is?
Answer: Banyan tree
31. Which flower is white in colour?
Answer: Jasmine
32. Agra is situated on the bank of river?
Answer: Yamuna
33. Baby of horse is called?
Answer: Colt
34. National animal of India
Answer: Tiger
35. Shape of Egg is?
Answer: Oval
36. Most widely spoken language in the world is?
Answer: Mandarin (Chinese)
37. Which insect has colourful wings?
Answer: Butterfly
38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.
39. Cry of lion is called?
Answer: Roar
40. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.
41. Cataract is the disease of?
Answer: Eyes
42. Which organ purify our blood?
Answer: Kidney
43. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?
Answer: Rabindra Nath Tagore
44. How many colours are there in India’s National Flag?
Answer: Three
45. Gateway of India is located at?
Answer: Mumbai
46. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.
47. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.
48. Capital of Uttarakhand is?
Answer: Dehradun
49. When do we celebrate our Independence Day?
Answer: 15th August
50. Sun is a?
Answer: Star
51. Which planet is nearest to Earth?
Answer: Venus
52. We get solar energy from?
Answer: Sun
53. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.
54. Where does a dog live?
Answer: Kennel
55. Which animal is called the ship of the desert?
Answer: Camel
56. Goitre is caused due to the deficiency of?
Answer: Iodine
57. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.
58. Longest river in the world is?
Answer: Nile
59. How many players are there in a cricket team?
Answer: 11
60. Largest island in the world is?
Answer: Green Land
61. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?
Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.
62. LBW is related to which sports?
Answer: Cricket
63. Young one of a cat is called?
Answer: Kitten
64. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: The nation of Ghana is world famous for chocolate.
65. Saina Nehwal is associated with which sports?
Answer: Badminton
66. How many days are there in a Leap year?
Answer: 366
67. Olylmpics games are held after every?
Answer: 4 years
68. How many sides are there in a pentagon?
Answer: 5
69. What is King Arthur’s sword called?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.
70. A place where bees are kept is called?
Answer: Aviary
71. Which is the biggest sea animal?
Answer: blue whale
72. Who is the founder of Microsoft?
Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.
73. Who discovered Penicillin?
Answer: Alexander Flemming
74. Who was popularly known as Netaji?
Answer: Subhash Chandra Bose
75. Which country does the company Sony come from?
Answer: Sony comes from the nation of Japan.
76. Scientific study of birds is called?
Answer: Ornithology
77. Who is the author of the book – Broken Wing?
Answer: Sarojini Naidu
78. Largest desert in the world is?
Answer: Sahara desert
79. In which direction does the sun rise?
Answer: The sun rises from the east.
80. Kuchipudi is the dance form of which state?
Answer: Andhra Pradesh
81. Who was Margaret Thatcher?
Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom
82. United Nation (UN) day is celebrated on?
Answer: 24th October
83. In which season we wear warm clothes?
Answer: Winter
84. Which bird can not fly?
Answer: Ostrich
85. We should cross the road when the traffic light is?
Answer: Green
86. Place where animals and birds are kept?
Answer: Zoo
87. In which festival we play with colours?
Answer: Holi
88. Which fruit gives us oil?
Answer: Coconut
89. Which jungle is the most dense in the world?
Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.
90. The national song
Answer: Vande Mataram
91. The national bird is
Answer: Peacock
92. The national fruit is
Answer: Mango
93. National Education Day
Answer: 11 Nov.
94. Children’s Day
Answer: 14 Nov.
95. Teacher’s Day
Answer: 5 September
96. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam
97. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird
98. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean
99. Which is India’s largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake
100. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

44 thoughts on “GK Question and Answers for Class (3-5)”

    1. Question no 71 biggest sea animal I think answer is Blue Whale. But plz explain us what is write answer and why?

      Like

    1. It is very help full for me
      And one error is there in 71 . It is not
      Dolphin . It is blue whale

      Like

  1. Dear Sir\Madam this is a very helpful page ….
    sorry to say but there is a error. 71. the biggest sea creature is not dolphin . Its A blue Whale

    Like

    1. i am a 5 class boy . i have gk exam in my school. i prepared through your app.
      your app is very good

      Like

  2. Thanks alot sir for the initiative you taken, its really helpful for my kids .

    Like

  3. Good to hear from this website nice collection of knowledge. alsokuthodaw pagoda & the world’s largest book

    Like

  4. I think, u have shared such a wonderful article. Thanks for sharing this post. It may help me a lot,Very very useful questions for children..such a great article..Very nice questions with answers. Useful for class 2nd to 4th. Upload some current affairs also.
    Thanks for sharing this.😊😊

    Like

Leave a Reply to Sima Rani Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.