GK Question and Answers for Class (3-5)

1. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi
2. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad
3. Who is known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar
4. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin
5. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab
6. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.
7. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold
8. Who invented Computer?
Answer: Charles Babbage
9. 1024 Kilobytes is equal to?
Answer: 1 Megabyte (MB)
10. Brain of computer is?
Answer: CPU
11. India lies in which continent?
Answer: Asia
12. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.
13. What city is the statue of liberty in?
Answer: The statue of liberty is in New York City
14. How many Cricket world cups does India have?
Answer: India has two cricket world cups.
15. Martyrs’ Day is celebrated every year on?
Answer: 30th January
16. Name the first 3 planets in our solar system?
Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.
17. Which is the longest river on the earth?
Answer: Nile
18. Gir National Park in Gujarat is famous for?
Answer: Lion
19. Which animal has hump on its back?
Answer: Camel
20. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.
21. Name the game which is played with bat, ball and wicket?
Answer: Cricket
22. Smallest state of India is?
Answer: Goa
23. Fastest animal on earth is?
Answer: Cheetah
24. Which is the animal referred as the ship of the desert?
Answer: Camel
25. Which plant grows in desert?
Answer: Cactus
26. Highest dam of India is?
Answer: Tehri Dam
27. The total distance around a figure is called its?
Answer: Perimeter
28. A figure with 8 sides is called?
Answer: Octagon
29. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.
30. National Tree of India is?
Answer: Banyan tree
31. Which flower is white in colour?
Answer: Jasmine
32. Agra is situated on the bank of river?
Answer: Yamuna
33. Baby of horse is called?
Answer: Colt
34. National animal of India
Answer: Tiger
35. Shape of Egg is?
Answer: Oval
36. Most widely spoken language in the world is?
Answer: Mandarin (Chinese)
37. Which insect has colourful wings?
Answer: Butterfly
38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.
39. Cry of lion is called?
Answer: Roar
40. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.
41. Cataract is the disease of?
Answer: Eyes
42. Which organ purify our blood?
Answer: Kidney
43. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?
Answer: Rabindra Nath Tagore
44. How many colours are there in India’s National Flag?
Answer: Three
45. Gateway of India is located at?
Answer: Mumbai
46. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.
47. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.
48. Capital of Uttarakhand is?
Answer: Dehradun
49. When do we celebrate our Independence Day?
Answer: 15th August
50. Sun is a?
Answer: Star
51. Which planet is nearest to Earth?
Answer: Venus
52. We get solar energy from?
Answer: Sun
53. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.
54. Where does a dog live?
Answer: Kennel
55. Which animal is called the ship of the desert?
Answer: Camel
56. Goitre is caused due to the deficiency of?
Answer: Iodine
57. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.
58. Longest river in the world is?
Answer: Nile
59. How many players are there in a cricket team?
Answer: 11
60. Largest island in the world is?
Answer: Green Land
61. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?
Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.
62. LBW is related to which sports?
Answer: Cricket
63. Young one of a cat is called?
Answer: Kitten
64. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: The nation of Ghana is world famous for chocolate.
65. Saina Nehwal is associated with which sports?
Answer: Badminton
66. How many days are there in a Leap year?
Answer: 366
67. Olylmpics games are held after every?
Answer: 4 years
68. How many sides are there in a pentagon?
Answer: 5
69. What is King Arthur’s sword called?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.
70. A place where bees are kept is called?
Answer: Aviary
71. Which is the biggest sea animal?
Answer: Dolphin
72. Who is the founder of Microsoft?
Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.
73. Who discovered Penicillin?
Answer: Alexander Flemming
74. Who was popularly known as Netaji?
Answer: Subhash Chandra Bose
75. Which country does the company Sony come from?
Answer: Sony comes from the nation of Japan.
76. Scientific study of birds is called?
Answer: Ornithology
77. Who is the author of the book – Broken Wing?
Answer: Sarojini Naidu
78. Largest desert in the world is?
Answer: Sahara desert
79. In which direction does the sun rise?
Answer: The sun rises from the east.
80. Kuchipudi is the dance form of which state?
Answer: Andhra Pradesh
81. Who was Margaret Thatcher?
Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom
82. United Nation (UN) day is celebrated on?
Answer: 24th October
83. In which season we wear warm clothes?
Answer: Winter
84. Which bird can not fly?
Answer: Ostrich
85. We should cross the road when the traffic light is?
Answer: Green
86. Place where animals and birds are kept?
Answer: Zoo
87. In which festival we play with colours?
Answer: Holi
88. Which fruit gives us oil?
Answer: Coconut
89. Which jungle is the most dense in the world?
Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.
90. The national song
Answer: Vande Mataram
91. The national bird is
Answer: Peacock
92. The national fruit is
Answer: Mango
93. National Education Day
Answer: 11 Nov.
94. Children’s Day
Answer: 14 Nov.
95. Teacher’s Day
Answer: 5 September
96. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam
97. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird
98. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean
99. Which is India’s largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake
100. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

Advertisements

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.