Geography Quiz-5

  1. Approximately what fraction of the world’s population lives in India?
    A. 1/3
    B. 1/6
    C. 1/10
    D. 1/50
    Answer: B
  2. What is the meaning of the name Himalaya in Sanskrit?
    A. Abode of snow
    B. The high one
    C. Rocky mountains
    D. Peak of heaven
    Answer: A
  3. Which Indian city is home to the Taj Mahal?
    A. Mumbai
    B. Chennai
    C. Agra
    D. Delhi
    Answer: C
  4. What is the name of the tallest mountain in India?
    A. Kanchenjunga
    B. Everest
    C. Elbrus
    D. Damāvand
    Answer: A
  5. Which of the following cities has the largest population?
    A. Chennai
    B. Kolkata
    C. Hyderabad
    D. Mumbai
    Answer: D
  6. Roughly what percent of Indians work in agriculture?
    A. 50%
    B. 33%
    C. 80%
    D. 10%
    Answer: A
  7. Which mountains form the eastern and western edges of the Deccan plateau?
    A. Eastern and Western Ghats
    B. Himalayas
    C. Urals
    D. Hindu Kush
    Answer: A
  8. What is the name of the boundary that separated India from Pakistan, set in 1947?
    A. Radcliffe Line
    B. Plimsoll Line
    C. Green Line
    D Durand Line
    Answer: A
  9. Which of the following is NOT found in India?
    A. glacier
    B. iceberg
    C. desert
    D. lagoon
    Answer: B
  10. How many oceans touch the Indian mainland?
    A. none
    B. 1
    C. 2
    D. 3
    Answer: B
  11. What is the population of India?
    A. 500 thousand
    B. 500 million
    C. 930 thousand
    D. 930 million
    Answer: D
  12. This is the capital of India.
    A. New Delhi
    B. Bombay
    C. Belfast
    D. none of the above
    Answer: A
  13. India has the _________ largest population on Earth.
    A. second
    B. third
    C. fourth
    D. fifth
    Answer: A
  14. Which mountains separate India from Asia and China?
    A. Andes Mountains
    B. Mt.McKinley
    C. Himalayan Mountains
    Answer: C
  15. India and Sri lanka are separated by the ___ strait.
    A.Laccadive Sea
    B.Amchitka Pass
    C.Palk Strait
    D.Colvos Passage
    Answer: C
  16. In which year was the McMahon Line put in effect?
    B.1919
    B.1914
    C.1922
    D.1934
    Answer: B
  17. Which city of India is known as the ‘Manchester of the East’?
    A.Mumbai
    B.Delhi
    C.Ahmedabad
    D.Kolkata
    Answer: C
  18. Which city is known as the ‘Queen of the Arabian Sea’?
    A.Vishakhapatnam
    B.Kochi
    C.Kollam
    D.Panaji
    Answer: B
  19. In which state is Coorg city located?
    A.Kerala
    B.Tamil Nadu
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer: C
  20. Mumbai city was built combining how many islands?
    A.7
    B.8
    C.10
    D.6
    Answer: A
  21. Which city is known as ‘Blue City’?
    A.Dehradun
    B.Jodhpur
    C.Jaipur
    D.Kanpur
    Answer: B
  22. Pemba’ and ‘Zanzibar’ Islands of Africa are famous for the cultivation and export of: A. Cloves
    B. Sugarcane
    C. Tobacco
    D. Coffee
    Answer: A
  23. The “Registan Desert” is a part of which among the following countries?
    A. Pakistan
    B. Afghanistan
    C. Tajikistan
    D. Turkmenistan
    Answer: B
  24. Which among the following is the driest desert in Earth?
    A. Kalahari
    B. Atacama
    C. Mojave Desert
    D. Tabernas Desert
    Answer: B
  25. Which among the following is the single largest irrigated area in the world?
    A. Indus Valley
    B. Brahamputra Valley
    C. Ganga Basin
    D. Mahanadi Basin
    Answer: A
  26. Mount Kilimanjaro is located in which country ?
    A. Ghana
    B. Kenya
    C. Tanzania
    D. Namibia
    Answer: C
  27. Which among the following countries has the largest reserves of Natural Gas in the world?
    A. Australia
    B. United States
    C. Russia
    D. China
    Answer: C
  28. Which among the following country is world’s largest tea exporter?
    A. Sri Lanka
    B. Kenya
    C. India
    D. China
    Answer: B
  29. Which among the following is the highest milk producing goat in India?
    A. Barbari
    B. Jamnapari
    C. Block Bengal
    D. Beetal
    Answer: B
  30. What is the capital of Ecuador?
    A. Bogotá
    B. Asunción
    C. Lima
    D. Quinto
    Answer: D
  31. Death Valley is located in which desert? A. Mojave Desert
    B. Colorado Desert
    C Amargosa Desert
    D. Taklamakan Desert,
    Answer: A
  32. Which of the following country is known as Pearl of the Caribbean Sea?
    A. Cuba
    B. Anguilla
    C. Bahamas
    D. Jamaica
    Answer: A
  33. While going towards the centre of the earth, the weight of a body shall ?
    A. Increase
    B. Decrease
    C. Remain Constant
    D. Become infinite
    Answer: B
  34. Which of the following is also known as Van Diemen’s Land?
    A. Tasmania
    B. Greenland
    C. Arizona
    D. Peru
    Answer: A
  35. Which among the following is the largest tropical lake in the world?
    A. Lake Victoria
    B. Lake Malawi
    C. Lake Kivu
    D. Lake Turkana
    Answer: A
  36. world’s longest seawall is located in:
    A. China
    B. South Korea
    C. North Korea
    D. Japan
    Answer: B
  37. Which among the following tunnel connects France and Italy?
    A. Mont Blanc Tunnel
    B. St. Gothard Tunnel
    C. Queens way Tunnel
    D. Orange Fish Rivers Tunnel
    Answer: A
  38. KKS Harbour is located in:
    A. Jafna
    B. Seoul
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: A
  39. Which of the following country is the largest producer of Uranium?
    A. Australia
    B. Canada
    C. Russia
    D. France
    Answer: B
  40. Which among the following is the correct distance from the coast is known as Territorial waters?
    A. 20 Nautical Miles
    B. 30 Nautical Miles
    C. 12 Nautical Miles
    D. 15 Nautical Miles
    Answer: C
  41. “Qomolangm” refers to which among the following peaks ?
    A. Mount Kailash
    B. Mount Everest
    C. K2
    D. Kangchenjunga
    Answer: B
  42. “Carnauba wax” is produced in which country?
    A. Brazil
    B. Egypt
    C. Japan
    D. South Korea
    Answer: A
  43. The ONLY active volcano of South Asia is located in which of the following countries?
    A. India
    B. Sri Lanka
    C. Maldives
    D. Mauritius
    Answer: A
  44. Asthenosphere is located at?
    A. Above stratosphere
    B. Below Ionsphere
    C. Below Lithosphere
    D. Above Lithosphere
    Answer: C
  45. Which among the following is the correct location of the Chukchi Sea?
    A. Western Pacific Ocean
    B. North Atlantic Ocean
    C. Southern Pacific Ocean
    D. Arctic Ocean
    Answer: D
  46. Makran is located in which among the following ?
    A. Arabian Sea
    B. Indian Ocean near southern coast of Sri Lanka
    C. Bay of Bengal
    D. Mediterranean Sea
    Answer: A
  47. Which among the following is the correct set of three largest river basins (by area), from largest to smallest ?
    A. Amazon, Congo, Ganga
    B. Amazon, Congo, Mississippi
    C. Amazon, Mississippi, Congo
    D. Amazon, Mississippi, Ganga
    Answer: B
  48. The pointer or arrow of the magnetized needle of a compass indicates which among the following?
    A. Geographic North Pole
    B. Magnetic North Pole
    C. Geo-magnetic North Pole
    D. Magnetic South Pole
    Answer: D
  49. Which of the following is the narrowest strait of the world ?
    A. Strait of Tartar
    B. Bab-el-Mandeb
    C. Strait of Dardenelles
    D. Foveaux Strait
    Answer: A

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.