Geography Quiz-4

  1. The city of Nasik is situated on the banks of which river in India?
    A. Krishna
    B. Godavari
    C. Koshi
    Answer: B
  2. The Gulf of Mannar is situated along the coast which state in India?
    A. Karnatka
    B. Kerala
    D.Tamil Nadu
    Answer: C
  3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
    A. Sikkim
    B. Himachal Pradesh
    C.Jammu and Kashmir
    Answer: C
  4. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
    A. Brahmaputra and Ganga
    B. Tapi and Beas
    C. Brahmaputra and Indus
    Answer: C
  5. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states, the joint “Rajghat River Valley Project” is launched on—
    A. Ken River
    B. Chambal River
    C. Betwa River
    Answer: C
  6. How many National waterways are there in India ?
    A. 3
    B. 5
    C. 9
    Answer: C
  7. The length of the Indian coast line is—
    A. 5000 km
    B. 5500 km
    C. 7516·6 km
    Answer: C
  8. The main streams of river Ganga which flows beyond Farakka is known as?
    A. Bhagirathi
    B. Padma
    C. Hooghly
    Answer: B
  9. Guwahati is situated on the banks of river?
    A. Brahmaputra
    B. Ganga
    C. Yammuna
    Answer: A
  10. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?
    A. Nagaland
    B. Himachal Pradesh
    C. Sikkim
    Answer: C
  11. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
    A. Kerala
    B. Tamil Nadu
    C. Karnataka
    Answer: A
  12. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?
    A. Godavari
    B. Kaveri
    C. Tapi
    Answer: C
  13. Indravati is a tributary of which river ?
    A. Ganga
    B. Godavari
    C. Krishna
    Answer: B
  14. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
    A. Siwalik and Pir Panjal
    B. Pirpanjal and Dhauladhar
    C. Zanskar and Pir Panjal
    Answer: C
  15. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity ?
    A. Uttarakhand
    B. Karnataka Plateau
    C. Kachchh
    Answer: B
  16. How many islands are there in the group of Lakshadweep?
    A. 36
    B. 30
    C. 35
    Answer: A
  17. In which state do the Mansoon arrives first ?
    A. Assam
    B. Maharashtra
    C. Kerala
    Answer: C
  18. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?
    A. Elephanta
    B. Nicobar
    C. Rameshwaram
    Answer: C
  19. Where are the coal reserves of India largely concentrated ?
    A. Mahanadi valley
    B. Damodar valley
    C. Godavari valley
    Answer: B
  20. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
    A. Anaimalai hills
    B. Cardamom hills
    C. Nilgiri hills
    Answer: B
  21. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
    A. Arabian Sea
    B. Baltic Sea
    C. Caspian Sea
    Answer: A
  22. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
    A. Godavari
    B. Krishna
    C. Kaveri
    Answer: B
  23. What country borders the most other countries – 14 in all?
    A. China
    B. Brazil
    C. Austria
    Answer: A
  24. Which of these countries does NOT border France?
    A. Italy
    B. Switzerland
    C. The Netherlands
    Answer: C
  25. All of these European countries are landlocked EXCEPT…
    A. Austria
    B. Hungary
    C. Romania
    Answer: C
  26. Which of these countries does NOT border India?
    A. Iran
    B. Pakistan
    C. Nepal
    Answer: A
  27. Egypt shares a border with…
    A. Libya
    B. Saudi Arabia
    C.Jordan
    Answer: A
  28. Which of these countries does NOT border Israel ?
    A. Egypt
    B. Iran
    C. Syria
    Answer: B
  29. Which country is at the southern end of Central America, at the border of South America?
    A. Costa Rica
    B. Panama
    C. Nicaragua
    Answer: B
  30. The countries bordering Iraq include Saudi Arabia, Turkey, Iran and Syria.
    A.True
    B.False
    Answer: A
  31. Which of these countries does NOT border Brazil?
    A. Bolivia
    B. Uruguay
    C. Chile
    Answer: C
  32. Norway, Sweden and Finland are on the Baltic Sea.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  33. What’s the only country named after its current rulers?
    A. Saudi Arabia
    B. Cambodia
    C. Dominican Republic
    Answer: A
  34. Nepal is the only country in the world whose flag…
    A. does not contain a primary color
    B. is not four-sided
    C. has only one solid color
    Answer: B
  35. Minnesota, known as “The Land of 10,000 Lakes,” actually has fewer than 1,000 lakes.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  36. Which city is NOT one of South Africa’s three capital cities?
    A. Pretoria
    B. Cape Town
    C. Johannesburg
    Answer: C
  37. What’s the only continent in all four hemispheres -– north, east, south and west?
    A. South America
    B. North America
    C. Africa
    Answer: C
  38. What’s the lowest point in North America?
    A. The Grand Canyon (Arizona)
    B. Death Valley (California)
    C. Niagara Gorge (US-Canada Border)
    Answer: B
  39. What do the tiny countries of Lesotho, San Marino and Vatican City have in common?
    A. They don’t allow cars
    B. They each have fewer than 5,000 citizens
    C. They’re completely contained inside another country
    Answer: C
  40. Uzbekistan and Liechtenstein are the only two countries on earth that…
    A. are “doubly-landlocked” – you have to cross two other countries to reach ocean
    B. have “negative altitude” – the average elevation is below sea level
    C. practice “full libertarianism” – there is no police force
    Answer: A
  41. One U.S. state alone contains more than half the nation’s coastline. Which is it?
    A. Florida
    B. Alaska
    C. California
    Answer: B

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.