Geography Quiz-3

1. The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.
A.1901
B.1921
C.1941
D.1951
Answer:  B
2. The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at
A.Guwahati
B.Jamnagar
C.Mumbai
D.Chennai
Answer:  B
3. The only state in India that produces saffron is
A.Assam
B.Himachal Pradesh
C.Jammu and Kashmir
D.Meghalaya
Answer:  C
4. Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are
A.Indus, Jhelum and Sutlej
B.Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C.Brahmaputra, Indus and Sutlej
D.Jhelum, Sutlej and Yamuna
Answer:  C
5. The zonal soil type of peninsular India belongs to
A.red soils
B.yellow soils
C.black soils
D.older alluvium
Answer:  A
6. What is the predominant type of Indian agriculture?
A.Commercial agriculture
B.Extensive agriculture
C.plantation agriculture
D.subsistence agriculture
Answer:  D
7. The Radcliffe line is a boundary between
A.India and Pakistan
B.India and China
C.India and Myanmar
D.India and Afghanistan
Answer:  A
8. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?
A.Gulf of Cambay
B.Gulf of Mannar
C.Backwaters of Kerala
D.Chilka lake
Answer:  A
9. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs
A.on the western ghats
B.between the Tapti and the Narmada
C.to the north-east of the Godavari
D.on the Malwa plateau
Answer:  D
10. The state having a largest area of forest cover in India is
A.Arunachal Pradesh
B.Haryana
C.Madhya Pradesh
D.Assam
Answer:  C
11. The percentage of earth surface covered by India is
A.2.4
B.3.4
C.4.4
D.5.4
Answer:  A
12. Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?
I. Location
II. Thermal contrast
III. Upper air circulation
IV. Inter-tropical convergence zone
A.I
B.II, III
C.II, III and IV
D.I, II, III and IV
Answer:  D
13. The present forest area of India, according to satellite data, is
A.increasing
B.decreasing
C.static
D.decreasing in open forest area but increasing in closed forest area
Answer:  B
14. The India’s highest annual rainfall is reported at
A.Namchi, Sikkim
B.Churu, Rajasthan
C.Mawsynram, Meghalaya
D.Chamba, Himachal Pradesh
Answer:   C
15. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by
A.Indian Oil Corporation Ltd
.B.Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C.Bharat Petroleum Corporation Ltd.
D.Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.
Answer:  A
16. The principal copper deposits of India lie in which of the following places?
A.Hazaribag and Singbhum of Bihar
B.Khetri and Daribo areas of Rajasthan
C.Anantapur in Andhra Pradesh
D.Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka
Answer:  A
17. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
I. It is largely practiced in Assam
II. It is referred to as ‘slash and burn’ technique
III. In it, the fertility is exhausted in a few years
A.I, II and III
B.II and III
C.I and II
D.I and III
Answer:  A
18. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as
A.Ganga
B.Indus
C.Brahmaputra
D.Mahanadi
Answer:  C
19. The Salal Project is on the river
A.Chenab
B.Jhelum
C.Ravi
D.Sutlej
Answer:  A
20. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is
A.North-eastern zone
B.North-western zone
C.Southern zone
D.None of the above
Answer:  C
21. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river
A.Ganga
B.Cauvery
C.Narmada
D.Godavari
Answer:  D
22. The percentage of irrigated land in India is about
A.45
B.65
C.35
D.25
Answer:  C
23. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is
A.north of Tropic of Cancer
B.south of the Equator
C.south of the Capricorn
D.north of the Equator
Answer:  D
24. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called
A.the Palghat gap
B.the Bhorghat pass
C.the Thalgat pass
D.the Bolan pass
Answer:  A
25. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?
I. Higher per acre field of sugarcane
II. Higher sucrose content of sugarcane
III. Lower labour cost
IV. Longer crushing period
A.I and II
B.I, II and III
C.I, III and IV
D.I, II and IV
Answer:  D

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.