Geography Quiz-2

  1. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
    A.Brahmaputra, Ganges and Sutlej
    B.Ganges, Sutlej and Yamuna
    C.Brahmaputra, Indus and Sutlej
    D.Chenab, Ravi and Sutlej
    Answer:  C
  2. Which of the following measures are effective for soil conservation in India?
    I. Avoiding crop rotation
    II. Afforestation
    III. Encouraging the use of chemical fertilizers
    IV.Limiting shifting cultivation
    A.I and II
    B.II and IV
    C.III and IV
    D.I, II and III
    Answer:  B
  3. Which of the following crops needs maximum water per hectare?
    A.Barley
    B.Maize
    C.Sugarcane
    D.Wheat
    Answer:  C
  4. The watershed between India and Myanmar is formed by
    A.the Naga hills
    B.the Garo hills
    C.Khasi hills
    D.the Jaintia hills
    Answer: Option A
  5. The originating in the Himalayan mountain complex consists of how many distinct drainage systems of the Indian Subcontinent?
    A.Two
    B.Three
    C.Four
    D.Five
    Answer:  B
  6. The outer Himalayas lie between
    A.the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain
    B.the foot hills and the Indo Gangetic plain
    C.the greater Himalayas and the lesser Himalayas
    D.Indo-Gangetic plains and the peninsula
    Answer:  A
  7. Which of the following geographical features have played a great unifying role in strengthening the forces of homogeneity of the Indian people?
    I. The expanses of water surrounding the peninsula
    II. The Himalayan Mountains
    III. The vastness of the country
    IV. The presence of the Indian ocean
    A.I
    B.II
    C.I and II
    D.I, II, III and IV
    Answer:  D
  8. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
    A.Ganga, Brahmaputra and Godavari
    B.Mahanadi, Krishna and Cauvery
    C.Luni, Narnada and Tapti
    D.Both (a) and (b)
    Answer:  D
  9. The oldest oil refinery in India is at
    A.Digboi, Assam
    B.Haldia, near Kolkata
    C.Koyali, near Baroda
    D.Noonmati, Assam
    Answer:  A
  10. The oldest mountains in India are
    A.Aravalis
    B.Vindhyas
    C.Satpuras
    D.Nilgiri hills
    Answer:  A
  11. The Shimla Convention is an agreement that sets
    A.Shimla as a tourist spot
    B.Shimla as the capital of Himachal Pradesh
    C.boundary between India and Tibet
    D.None of the above
    Answer:  C
  12. Which of the following events took place in the Cenozoic era?
    A.Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps
    B.Formation of the Appalachians and central European mountains
    C.Splitting of India from Antarctic
    D.Breaking up of Pangaea
    Answer:  A
  13. The oldest oil field in India is the ____ field, in ____
    A.Anleshwar, Gujarat
    B.Bombay High, Maharashtra
    C.Nawagam, Gujarat
    D.Digboi, Assam
    Answer:  D
  14. Unlike other parts of the Indian Coast, fishing industry has not developed along the Saurashtra coast because
    A.there are few indentions suitable for fishing
    B.of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary
    C.the sea water is relatively more saline
    D.of industrial development leading to widespread pollution of coastal area
    Answer:  B
  15. The mountain building in Himalayas began
    A.about 45 million years ago
    B.when the continental plates of India and Eurasia converged on each other
    C.both (a) and (b)
    D.None of the above
    Answer:  C
  16. Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?
    A.Beas, Ravi and Chenab
    B.Ravi, Chenab and Jhelum
    C.Sutlej, Beas and Ravi
    D.Sutlej, Ravi and Jhelum
    Answer:  A
  17. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?
    A.Andhra Pradesh and Karnataka
    B.Bihar and Orissa
    C.Madhya Pradesh and Maharashtra
    D.West Bengal and Assam
    Answer:  B
  18. Which of the following union territories of India has the highest density of population per sq km?
    A.Pondicherry
    B.Lakshadweep
    C.Delhi
    D.Chandigarh
    Answer:  C
  19. which atomic power station in India is built completely indigenously?
    A.Kalpakkam
    B.Narora
    C.Rawat Bhata
    D.Tarapore
    Answer:  A
  20. The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.
    A.86%
    B.50%
    C.22%
    D.100%
    Answer:  A
  21. The most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India is
    A.the obstruction caused by the Aravalis to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga Valley
    B.the evaporation of moisture by heat
    C.the absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it
    D.that the moisture carried by the South-west monsoon is driven away by the dry upper air current
    Answer:  C
  22. The northern boundary of the peninsular plateau of Indian runs parallel to the Ganga and the Yamuna from Rajmahal hills to a point near
    A.Allahabad
    B.Delhi
    C.Gwalior
    D.Jaipur
    Answer:  B
  23. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?
    A.Barley and maize
    B.Jowar and bajra
    C.Rice.
    D.Wheat
    Answer:  C
  24. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
    A.15
    B.22
    C.12.
    D.9
    Answer:  B
  25. The oldest rocks in India are reported from
    A.Dharwar region, Karnataka
    B.Aravalli range, Rajasthan
    C.Vindhyan range, Madhya Pradesh
    D.Siwalik range, Punjab
    Answer:   A

 

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.