Geography Quiz-1

1. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because
A.it is the older river of India
B.of its large size and extent among the peninsular rivers
C.there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks
D.its length is nearly the same as that of the river Ganges
Answer:  B
2. The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?
A.coconut
B.Groundnut
C.Linseed
D.Mustard
Answer:  B
3. The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of
A.old mountains
B.young mountains
C.fold mountains
D.block mountains
Answer:  A
4. Which of the following factors are responsible for present crisis in the jute industry in India?
I. The decline in overseas market
II. Inadequately supply of raw jute
III.Stiff competition from synthetic packing materials
IV. Select the correct answer from the codes given below
A.I and II
B.I, II and III
C.I and III
D.II and III
Answer:  A
5. Which of the following factors are responsible for India’s failure to fully exploit the inland fisheries during the last five decades?
I. Silting and pollution of the inland water bodies
II. Deforestation in the catchment areas of the rivers
III. Lack of marketing facilities
IV. Select the correct answer from the codes given below
A.I, II and III
B.I and II
C.I and III
D.II and III
Answer:  C
6. The number of major ports in India is
A.5
B.8
C.13
D.15
Answer:  C
7. Which of the following is a peninsular river of India?
A.Gandak
B.Kosi
C.Krishna
D.Sutlej
Answer:  C
8. Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
A.Coal
B.Mineral Oil
C.Natural Gas
D.Uranium
Answer:  A
9. When it is noon IST at Allahabad in India, the time at Greenwich, London, will be
A.midnight ,GMT
B.1730 hours
C.0630 hours
D.None of the above
Answer:  C
10. Which country has the largest coast line?
A.USA
B.Australia
C.Canada
D.India
Answer:  C
11. Which of the following types of soil are mostly confined to river basins and coastal plains of India?
A.Alluvial soils
B.Black soils
C.Laterite soils
D.Red soils
Answer:  A
12. The two states of India, most richly endowed with iron ore, are
A.Bihar and Orissa
B.Madhya Pradesh and Orissa
C.Bihar and West Bengal
D.Madhya Pradesh and West Bengal
Answer:  A
13. The most fertile region of India is
A.the Himalayas
B.the central Highlands
C.the Indo-Gangetic plain
D.peninsular plateau
Answer:  C
14. Which of the following groups accounts for over 90 per cent of India’s annual coal production?
A.Bihar, Orissa and West Bengal
B.Bihar, Orissa and Madhya Pradesh
C.Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
D.West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
Answer:  A
15. The significant shifts in Indian agriculture during green revolution include
A.non-food grains reported some spectacular progress and shift in the cropping pattern
B.major food grains, in the eastern regions productions decreased and in the northern states increased
C.both (a) and (b)
D.None of the above
Answer:  C
16. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?
A.Coconut
B.Cotton
C.Sugarcane
D.Rice
Answer:  A
17. Which of the following countries leads in the production of aluminium and its products in the world?
A.Australia
B.France
C.India
D.USA
Answer:  D
18. The natural region which holds the Indian subcontinent is
A.equatorial climate change region
B.hot deset
C.monsoon
D.mediterranean
Answer:  C
19. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
A.the Brahmaputra valley
B.the Indo-Gangetic valley
C.the Deccan plateau
D.the Rann of Kutch
Answer:  C
20. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?
I.The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
II. The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
III. The Malwa plateau dominates the Vindhyam scraps, forming the northern flank of the plateau
IV. The trough of the Narmada and Tapti are interposed between the Vindhyan and the Satpura ranges
A.I, II and III
B.I and II
C.I, II, III and IV
D.I, III and IV
Answer:  C
21. The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly
A.40%
B.50%
C.60%
D.70%
Answer:  D
22. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
A.Cauvery
B.Godavari
C.Krishna
D.Mahanadi
Answer:  D
23. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
A.Ganga-Brahmaputra valley
B.Deccan plateau
C.Plains of northern India
D.Western ghats
Answer:  A
24. The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is
A.30.3%
B.33.3%
C.38.3%
D.42.3%
Answer:  B
25. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?
A.Gandhi Sagar
B.Hirakud
C.Periyar
D.Tungabhadra
Answer:  A

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.