Environment Quiz-4

1.Which is the longest mountain range in the world?
A Karakoram
B.Rockies
C.Himalayas
D.Andes
Answer : Andes
2.Which country ratified the Kyoto Protocol in late 2004 and thus caused it to become an international law?
A.US
B.Russia
C.Japan
D.France
Answer : Russia
3.The natural process of the atmosphere heating through the trapping of re-radiated infrared radiation is known as
A. The green house effect
B. Thermal inversion
C. Solar heating
D. Global warming
Answer : The green house effect
4.About how much of the wold’s land area is tropical rainforests?
A.2 per cent
B.7 per cent
C.10 per cent
D.15 per cent
Answer :
5.Temperate forests are likely to have which of the following species of trees?
A.Pine
B.Spruce
C.Redwood
D.All the above
Answer : All the above
6.In what type of bioregion is desertification is most likely to occur?
A.Tropical Forests
B.Temperate Forests
C.Coniferous Forests
D.Grasslands
Answer : Grasslands
7.Around the North Pole of Earth, tiny electrically charged particles high in the atmosphere react with rays from the sun to create beautiful sheets of light. Theser are called
A.Aurora Borealis
B.Aurora Australis
C.Aurora Solaris
D.None of the above
Answer : Aurora Borealis
8.PVC is a very toxic form of plastic. What is the full form of PVC?
A.Plastic vinyl compounds
B.Polymer vinyl chloride
C.Polyvinyl chloride
D.Polyvinyl camphor
Answer : Polyvinyl chloride
9.Which Bollywood actor was the ambassador of the Earth Hour 2009 in India?
A.Shahrukh Khan
B.Naseruddin Shah
C.Anupam Kher
D.Aamir Khan
Answer : Aamir Khan
10.Which of the following materials can be recovered from the recycling of soft drink cans?
A.Paper
B.Plastic
C.Metal
D.Glass
Answer : Metal
1 1. Coined the word ‘ecology’?
A. Ernst Haeckel
B. Charles Darwin
C. Gregory Mendel
D. Albert Einstein
Answer : Ernst Haeckel
12. What are saprophytes?
A  Living beings that feed on the sap from tree bark
B. Living beings that feed on dead or decayed organic matter
C. Living beings that feed on other living beings.
D. Living beings that feed on dead or decayed inorganic matter
Answer : Living beings that feed on dead or decayed organic matter
13. Who are ethologists?
A. Scientists who study about ethos
B. Scientists who study about the behaviour of wild animals
C. Scientists who study about the behaviour of animals in a particular eco system.
D. Scientists who study about the
Answer : Scientists who study about the behaviour of wild animals
14. What are terricolous animals?
A. Animals that live in a particular territory
B. Animals that live on high mountains
C. Animals that live in the soil
D. Animals that live in a particular region
Answer : Animals that live in the soil
15. What are arboreal animals?
A. Animals living in trees
B  Animals living in water
C. Animals living in marshy lands
D. Animals living in water and land
Answer : Animals living in trees
16. Who is known as the father of evolution?
A. Gregory Mendel
B. Charles Darwin
C. Albert Einstein
D. Ernst Haeckel
Answer : Charles Darwin
17.Which of the following is an amphibian?
A. Salamanders
B. Lizards
C. Fish
D. Snake
Answer : Salamanders
18. What is the safe level of noise intensity for humans?
A. Up to 90 decibels
B. up to 70 decibels
C. up to 80 decibels
D. Up to 60 decibels
Answer : up to 80 decibels
19. The region of air close to the earth and extending up to 10km high is called
A. Atmosphere
B. Stratosphere
C. Troposphere
D. Barometer
Answer : Troposphere
20. What are planktons?
A. Plants living in water
B. Very small plants and animals living in water
C. Very small animals living on land
D. Plants living on land
Answer : Very small plants and animals living in water
21. What is the meaning of the term ‘abyssopelagic’?
A. Organisms living at water depths greater than 2000 m
B. Organisms living at water depths greater than 4000 m
C. Organisms living at water depths greater than 3000m
D. Organisms living at water depths greater than 1000m
Answer : Organisms living at water depths greater than 4000 m
22. The production of light by living beings is known as
A. Bio-luminescence
B. Bio-lighting
C. Bio-fluorescence
D. Bio-diversity
Answer : Bio-luminescence
23. Which country is popularly knowns as ‘land of the windmills’?
A. The Netherlands
B. Poland
C. Norway
D. Japan
Answer : The Netherlands
24. Who was the first man to travel in space?
A. Edwin Aldrin
B. Neil Armstrong
C. Yuri Gagarin
D. Gregory Mendel
Answer : Yuri Gagarin
25. Which instrument is used to measure wind velocity?
A. Barometer
B. Anemometer
C. Hygrometer
D. Radiometer
Answer : Anemometer
26. What is the instrument used to detect earthquakes?
A. Radiometer
B. Barometer
C. Seismograph
D. Anemometer
Answer : Seismograph
27. What is the unit in which radio activity is measured?
A. Newton
B. Roentgen
C. Decibel
D. Gagarin
Answer : Roentgen
28. The region of the atmosphere above 400 km and higher is known as
A. Exosphere
B. Mesosphere
C. Thermosphere
D. Atmosphere
Answer : Exosphere
29. The major diet of pandas is
A. Acacia leave
B. Bamboo
C. Grass
D. Tree
Answer : Bamboo
30. Which of the following is not an endangered animal?
A. Siberian tiger
B. Loggerhead turtle
C. The Maned Wolf
D. Indian tiger
Answer : The Maned Wolf

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.