Environment Quiz-5

1. The non-point pollution of river water involves discharge of pollutants through
a) urban sewage drains
b) industrial effluents
c) agricultural fields
d) both (a) and (b)
Answer: c) agricultural fields
2. With reference to forest ecosystems, consider the following statements :
1. The number pyramid is neither inverted nor upward.
2. The biomass pyramid is inverted.
Which of the statements given above is/are correct ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer: a) 1 only
3. Man causes soil erosion through
1. use of improper ploughing methods.
2. leaving roots of crop in the field after harvest.
3. practicing trash farming.
4. use of heavy machines.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 2 and 3 only
b) 1 and 4 only
c) 1, 3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4 only
Answer: b) 1 and 4 only 
4. Which of the following is a part of the biogeochemical cycle ?
1. soils
2. plants
3. atmosphere
4. oceans
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 2 and 3 only
b) 1 ,3 and 4 only
c) 2 ,3 and 4 only
d) 1 ,2, 3 and 4
Answer: d) 1 ,2, 3 and 4
5. Which of the following evidences support the theory of gradual rise in air temperature and consequent global warming?
1. spreading of tropical diseases towards temperate regions.
2. downward shifting of snow lines of tropical mountains.
3. freezing of permafrost areas.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1 and 3 only
Answer: a) 1 only
6. In ecological terms, what does the term “standing crop” signify ?
a) total weight of whole organic matter
b) total weight of heterotrops
c) total area covered by crops
d) None of the above
Answer: a) total weight of whole organic matter
7. Biofuels are fuels extracted from plants and crops and these have various advantages. These include
1. increasing agricultural diversity.
2. reduced use of fertilizers.
3. renewable source of energy.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 3 only
b) 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: b) 3 only
8. Which among these would increase carbon dioxide in the atmosphere ?
1. deforestation
2. burning of firewood
3. automobiles
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: d) 1, 2 and 3
9. The sources of mercury pollution include
1. coal fired thermal power plants.
2. supersonic jets.
3. automobiles.
4. waste incinerators
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 2 and 3 only
b) 1, 3 and 4 only
c) 1 and 3 only
d) 1 and 4 only
Answer: b) 1, 3 and 4 only
10. The energy flow in an ecosystem is :
1. unidirectional
2. non-cyclic
3. cyclic
4. bidirectional
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 4 only
d) 3 and 4 only
Answer: a) 1 and 2 only
11. A balanced ecosystem is one in which the
1. number of organisms at all levels is equal.
2. amount of biomass at all trophic levels is equal.
3. organisms are interdependent on each other.
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 3 only
d) none
Answer: d) none
12. Ozone depletion would impact the plant community in several ways. These include :
1. increase in photosynthesis
2. decline in water use efficiency
3. decline in yield of plants
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: c) 2 and 3 only
13. With to the IUCN classification, extinct species are those which have been:
1. completely eliminated from wild areas.
2. completely eliminated from managed areas.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer: c) Both 1 and 2
14. Which among these is/are a cryogenic indicator of climate change ?
1. ice sheets and ice chores
2. sea level changes
3. lacustrine deposists
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: a) 1 only
15. The Great Indian Bustard is a critically endangered species. Its population has been declining due to
1. habitat loss
2. frequent poaching
3. construction of windmills
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 only
d) 1, 2 and 3
Answer: d) 1, 2 and 3
16. The National Air Quality Monitoring Programme (NAMP) run by Central Pollution Control Board, monitors which of the following pollutants at all locations ?
1. carbon dioxide
2. sulphur dioxide
3. oxides of nitrogen
4. suspended particulate matter
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 2 and 3 only
b) 1 ,3 and 4 only
c) 2 ,3 and 4 only
d) 1 ,2, and 4 only
Answer: c) 2 ,3 and 4 only
17. With reference to Biological Oxygen Demand (BOD) and Chemical Oxygen Demand (COD), consider the following statements:
1. BOD is a measurement of consumed oxygen by aquatic microorganisms to decompose organic matter.
2. COD refers to the requirement of dissolved oxygen for the oxidation of organic constituents.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer; a) 1 only
18. The ecological processes follow the principle of uniformitarianism. This means :
a) the ecological processes have a uniform effect
b) same physical and biological processes that operates today operated in the past.
c) physical and biological processes operate with a uniform rate
d) None of the above
Answer: b) same physical and biological processes that operates today operated in the past.
19. Fertlizers are added to supply mainly three nutrients – Nitrogne (N), Phosphorous (P) and Potassium (K). Biofertlizers can supply which of these nutrients?
1. Nitrogen
2. Phosphorous
3. Potassium
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: d) 1, 2 and 3
20. Which among the following are mechanical method of soil conservation ?
1. bunding
2. terracing
3. contour farming
4. stubble mulching
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 2 and 3 only
b) 1 ,3 and 4 only
c) 2 ,3 and 4 only
d) 1 ,2, and 4 only
Answer: a) 1, 2 and 3 only
21. Which of the following is/are have been provided for in the Wildlife Protection Act, 1972?
1. National Parks
2. Wildlife Sanctuaries
3. Biosphere Reserves
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 2 and 3 only
Answer: b) 1 and 2 only
22. Which of the following Tiger reserves is/are also a National Park ?
1. Manas
2. Indravati
3. Namdapha
4. Sariska
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1,2 and 3 only
b) 1,3 and 4 only
c) 2,3 and 4 only
d) 1,2,3 and 4
Answer: d) 1,2,3 and 4
23. The brown haze dome formed in cities is because of which gas?
a) sulphur dioxide.
b) nitrogen oxide.
c) carbon dioxide.
d) volatile organic compounds (VOCs).
Answer: b) nitrogen oxide
24. Water in a wetland can be:
1. Fresh
2. Brackish
3. Static
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer : d) 1, 2 and 3
25. A biofertilizer helps in increasing the supply of primary nutrients to plants. Which of the following is/are examples of biofertilizers?
1. Azotobacter
2. Rhizobium
3. Azospirillium
Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: d) 1, 2 and 3

 

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.