Environment Quiz-2

1. Who coined the word ‘ecology’?
a. Ernst Haeckel
b. Charles Darwin
c. Gregory Mendel
2. What are saprophytes?
a. Living beings that feed on the sap from tree bark
b. Living beings that feed on dead or decayed organic matter
c. Living beings that feed on other living beings.
3. Who are ethologists?
a. Scientists who study about ethos
b. Scientists who study about the behaviour of wild animals
c. Scientists who study about the behaviour of animals in a particular eco system.
4. What are terricolous animals?
a. Animals that live in a particular territory
b. Animals that live on high mountains
c. Animals that live in the soil
5. What are arboreal animals?
a. Animals living in trees
b. Animals living in water
c. Animals living in marshy lands
6. Who is known as the father of evolution?
a. Gregory Mendel
b. Charles Darwin
c. Albert Einstein
7. Which of the following is an amphibian?
a. Salamanders
b. Lizards
c. Fish
8. What is the safe level of noise intensity for humans?
a. Up to 90 decibels
b. up to 70 decibels
c. up to 80 decibels
9. The region of air close to the earth and extending up to 10km high is called
a. Atmosphere
b. Stratosphere
c. Troposphere
10. What are planktons?
a. Plants living in water
b. Very small plants and animals living in water
c. Very small animals living on land
11. What is the meaning of the term ‘abyssopelagic’?
a. Organisms living at water depths greater than 2000 m
b. Organisms living at water depths greater than 4000 m
c. Organisms living at water depths greater than 3000m
12. The production of light by living beings is known as
a. Bio-luminescence
b. Bio-lighting
c. Bio-fluorescence
13. Which country is popularly knowns as ‘land of the windmills’?
a. The Netherlands
b. Poland
c. Norway
14. Who was the first man to travel in space?
a. Edwin Aldrin
b. Neil Armstrong
c. Yuri Gagarin
15. Which instrument is used to measure wind velocity?
a. Barometer
b. Anemometer
c. Hygrometer
16. What is the instrument used to detect earthquakes?
a. Radiometer
b. Barometer
c. Seismograph
17. What is the unit in which radio activity is measured?
a. Newton
b. Roentgen
c. Decibel
18. The region of the atmosphere above 400 km and higher is known as
a. Exosphere
b. Mesosphere
c. Thermosphere
19. The major diet of pandas is
a. Acacia leave
b. Bamboo
c. Grass
20. Which of the following is not an endangered animal?
a. Siberian tiger
b. Loggerhead turtle
c. The Maned Wolf
Answers
1. a | 2. b | 3. b | 4. c | 5. a | 6. b | 7. a | 8. c | 9. c | 10. b | 11. b | 12. a | 13. a | 14. c | 15. b | 16. c | 17. b | 18. a | 19. b | 20. c

Author: kv1devlalilibrary

Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali Near Devi Mandir, Rest Camp Road, Devlali Nashik, Maharashtra-422 401 E-mail: kv1devlibrary@gmail.com Web site: www.kv1devlalilibrary.wordpress.com

2 thoughts on “Environment Quiz-2”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.